DSİ 6. Bölge, Sulamada Sınıfta Kaldı!
30.07.2024
Çukurova'daki Çiftçilerin Sulama Mağduriyeti

Ortasından iki nehir geçen Adana tarımsal sulama noktasında büyük bir krizi yaşıyor. Ovada iki sulama birliği 5’er gün dönüşümlü olarak tarla sulaması hizmeti verebiliyor. Bu durum Çukurova’daki çiftçiler arasında büyük tepkiye yol açtı, verim düşüklüğü kapıda bekliyor.

DSİ Bölge’nin kış aylarında hesap kitap beceriksizliği çiftçinin mağduriyetine sebebiyet verdi. Seyhan Nehri’ne kış boyunca verilen sular nedeniyle Çatalan ve Seyhan’da rezervler tehlikede.

Bu yüzden geçici bir çözüm bulan DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri çareyi ‘dönüşümlü sulama’ formülünde buldu. Adana’da 16 Temmuz’dan bu yana sağ ve sol sahil sulama birliklerine 5'er gün dönüşümlü olarak su verilebiliyor. Uygulamanın Ağustos ve Eylül ayında da devam edeceği öğrenildi.

MUTLU DOĞRU NE DEDİ?

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, konuyla ilgili üretici şikayetleriyle muhatap olduğunu ve ve telefonlarının adeta susmadığını belirterek şu görüşlere yer verdi:

“Su açısından çok şanslı bir noktadayız. Böyle bir coğrafya büyük şans. Elimizde yeterli derecede teknolojik imkanlar da var. Ancak buna rağmen iklim değişikliği ve kuraklık gibi faktörler de göz önüne tutularak önlemler önceden alınabilirdi. Kış boyunca Seyhan Nehri’ni boşa akıtanlar bu hesap kitabı yapamadı mı? Faturasını üreticilerimiz dolayısıyla Türkiye ekonomisi ödeyecek. Çünkü mevsimsel ürünlerde verim düşüklüğü kaçınılmaz.

Bunun yanı sıra zaten zor bir süreçten geçen çiftçilerimiz bu öngörüsüzlükten de bir darbe durumunda kalacak.”