''Aşırı sıcak buğdayda kaliteyi etkilemedi, rekolteyi düşürdü''
2.06.2013
Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, Çukurova'da buğday hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, son dönemlerde zaman zaman yaşanan aşırı sıcakların üründe kaliteyi etkilemediğini ancak, rekolteyi düşürdüğünü bildirdi.
Doğru, kış ve ilkbahar yağışlarının buğday ürünü açısından iyi gitmesine rağmen, nisan sonu mayıs başında yaklaşık 2 hafta süreyle mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşen aşırı sıcak havanın verimleri olumsuz etkilediğini ifade etti.
Sıcakların buğdayda kaliteyi etkilemediğini ancak, rekoltede düşüşe neden olduğunu, verimlerin beklenenden yaklaşık dekara %10-15 daha az olduğunu vurgulayan Doğru, ''Oysa, çimlenme döneminde hava koşulları son derece olumluydu. Ardından başlayan yağmurlar da ürüne can suyu oldu. Ancak, 15 günlük aşırı sıcaklarda ürün bir anda sertleşince hektolitrede bir  düşüş yaşandı" diye konuştu.
Mutlu Doğru, şu anda üründe oluşan fiyatlar konusunda ise şunları söyledi:
''Şu anda tarlada çiftçinin eline net geçen ortalama 65-66 kuruş civarında. Bu fiyat beklediğimizin biraz altında. Hasadın başında ürününü 70 kuruşa satanlar oldu ancak, şu anda 3-4 kuruşluk bir gerileme söz konusu." '
Doğru, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmede çok yakında fiyatın açıklanacağını öğrendiklerini belirterek, ''bizimle devamlı istişare halindeler. Fiyatları günlük takip ediyorlar. Adana'da buğday fiyatları düşmeye başlayınca     piyasaya alım yönünde müdahale etmenin tam zamanı. Üreticinin gözü  şu anda TMO'da'' dedi.
Geçen yıl TMO'nun Adana buğdayı için 66,5 kuruş destekleme alım fiyatı belirlediğini ifade eden Mutlu Doğru, 'TMO, bugünlerde piyasaya müdahale edip alım yaparsa üretici rahatlar'' diye konuştu.